Jakie są różne stanowiska koordynatorów wolontariuszy?

Koordynator wolontariuszy pracuje w agencji lub organizacji, aby rekrutować, zatrzymywać, motywować i wspierać wolontariuszy. Praca koordynatora wolontariatu może odbywać się w niepełnym lub pełnym wymiarze czasu pracy i może się znacznie różnić pod względem zakresu i obowiązków zawodowych. Praca koordynatora wolontariatu można znaleźć w organizacjach charytatywnych, agencjach publicznych, bibliotekach i szpitalach. Posady są zwykle dostępne w szkołach, muzeach i miejscach artystycznych lub w dowolnej organizacji, która polega na nieodpłatnej pracy, aby wypełnić swoją misję. W wielu przypadkach zakres obowiązków koordynatora wolontariuszy będzie ewoluował wraz z jego kontynuacją pracy w swojej organizacji.

Podczas gdy wiele organizacji czerpie duże korzyści z wysiłków swoich wolontariuszy, zarządzanie dużą grupą wolontariuszy może być przytłaczające, szczególnie jeśli organizacja ma niewielu opłacanych pracowników. Zatrudniając koordynatora wolontariuszy, członkowie personelu mogą skupić się na swojej pracy, zamiast zarządzać wolontariuszami. Koordynator wolontariuszy może być zatrudniony z puli wolontariuszy organizacji lub może to być ktoś z doświadczeniem w administracji organizacji. W niektórych przypadkach, szczególnie w bardzo małych organizacjach, zadania koordynatora wolontariatu mogą być wykonywane przez zwykłego pracownika w ramach jego obowiązków zawodowych.

Oferty pracy jako koordynator wolontariatu można znaleźć w wielu różnych dziedzinach i typach organizacji. Kościoły i inne domy modlitwy często polegają na pracy wolontariuszy w swoich różnych ministerstwach, a nawet mogą mieć różnych koordynatorów wolontariuszy dla każdego z ministerstw i departamentów. Banki żywności, schroniska dla bezdomnych i inne publiczne organizacje charytatywne mogą polegać na koordynatorze wolontariuszy, który zaplanuje pracownikom serwowanie posiłków lub naprawy budynków. Biblioteka z niedoborem personelu może również korzystać z koordynatorów wolontariuszy do zarządzania wolontariuszami, którzy wykonują takie zadania, jak odkładanie i odkładanie książek na półki, pomaganie klientom w podstawowych potrzebach informacyjnych lub składanie biuletynów i wypychanie kopert.

Niektóre stanowiska koordynatora wolontariuszy wymagają większego doświadczenia zawodowego niż inne. Dotyczy to szczególnie sytuacji, gdy koordynator wolontariatu pracuje dla organizacji obsługującej słabą populację, taką jak osoby starsze, niepełnosprawne rozwojowo lub dzieci. W tego typu środowisku koordynator wolontariuszy może być odpowiedzialny za opracowanie procesu przesiewowego dla wolontariuszy w celu zapobiegania wiktymizacji klientów organizacji.

Koordynatorzy-wolontariusze mogą również mieć nakładające się obowiązki w obszarach pozyskiwania funduszy lub reklamy i mogą potrzebować znacznego doświadczenia w jednym lub obu tych obszarach. Na przykład organizacja może zorganizować coroczny taniec lub popołudniową herbatę w ramach zbiórki funduszy, a koordynator wolontariuszy może być odpowiedzialny za organizację imprezy i zarządzanie personelem wolontariuszy. Koordynator wolontariuszy może również potrzebować nagłośnienia wydarzenia i współpracować z lokalnymi firmami, aby zachęcić do sponsorowania wydarzenia i stałych darowizn na rzecz organizacji.