Jakie są różne stanowiska pracy dla współpracowników zajmujących się badaniami klinicznymi?

Pracownicy zajmujący się badaniami klinicznymi są powszechnie uważani za podstawę badań medycznych prowadzonych przez wiele różnych firm i szpitali, a dla wykwalifikowanych specjalistów dostępnych jest wiele stanowisk związanych z badaniami klinicznymi. Ponieważ badania kliniczne są prowadzone przez lekarzy z wielu różnych branż, wykwalifikowani pracownicy zajmujący się badaniami klinicznymi mogą znaleźć pracę w firmach farmaceutycznych, firmach biotechnologicznych, rządowych organizacjach zajmujących się badaniami medycznymi i szpitalach na całym świecie.

Przed poszukiwaniem pracy dla współpracownika zajmującego się badaniami klinicznymi, kandydaci powinni w pełni zrozumieć opis stanowiska naukowego. Pracownik badań klinicznych monitoruje badania kliniczne nowych technologii medycznych i farmaceutyków. Praca pracownika ds. badań klinicznych obejmuje odwiedzanie miejsca badania klinicznego, komunikowanie się z badaczami medycznymi, przeglądanie opisów przypadków i upewnianie się, że badanie kliniczne jest zgodne z protokołem.

Najważniejszą częścią pracy współpracownika zajmującego się badaniami klinicznymi jest weryfikacja, czy badanie kliniczne jest zgodne z międzynarodowymi standardami jakości ustalonymi dla badań medycznych z udziałem ludzi, zwanymi Wytycznymi Dobrej Praktyki Klinicznej. Te międzynarodowe protokoły zapewniają sprawiedliwe traktowanie ludzi biorących udział w badaniach klinicznych oraz skuteczność nowo opracowanych leków lub technologii medycznych. Bez względu na to, gdzie pracuje naukowiec kliniczny, musi on w pełni zrozumieć te międzynarodowe protokoły.

Jednym z głównych źródeł zatrudnienia współpracowników zajmujących się badaniami klinicznymi są agencje rządowe. Na przykład amerykańska Federalna Agencja Leków (FDA) zatrudnia wielu pracowników zajmujących się badaniami klinicznymi, ponieważ naukowcy z agencji przeprowadzają badania kliniczne wszystkich nowych leków, które pojawiają się na rynku. Istnieją również podobne organizacje międzynarodowe, które zatrudniają współpracowników badań klinicznych do testowania leków na całym świecie; Agencje samorządowe również powszechnie zatrudniają pracowników naukowych zajmujących się badaniami klinicznymi.

Zanim nowe technologie medyczne dotrą do fazy testów zatwierdzających, muszą zostać opracowane i przetestowane przez prywatne firmy. Te prywatne firmy są również dobrym źródłem miejsc pracy dla współpracowników zajmujących się badaniami klinicznymi. Istnieją na przykład prywatne firmy zajmujące się badaniami biomedycznymi, które zatrudniają starszych pracowników badań klinicznych do opracowywania i testowania nowych technologii medycznych. Firmy farmaceutyczne często zatrudniają również pracowników badań klinicznych do pracy na miejscu i opracowywania nowych leków; niektóre firmy oferują również kontraktowe zatrudnienie w charakterze współpracownika zajmującego się badaniami klinicznymi w przypadku badań klinicznych prowadzonych przez niezależne firmy zajmujące się badaniami medycznymi. Te prace są zazwyczaj tymczasowe i trwają tylko tak długo, jak okres próbny.

Oprócz agencji rządowych i firm prywatnych, w szpitalach na całym świecie dostępne są również stanowiska dla współpracowników zajmujących się badaniami klinicznymi. Wiele szpitali związanych z uniwersytetem będzie prowadzić badania medyczne w celu opracowania nowych technologii medycznych i przetestowania nowych kombinacji istniejących leków. Nawet prywatne szpitale prowadzą badania medyczne, a także mogą być źródłem pracy dla współpracowników zajmujących się badaniami klinicznymi.