Jakie są różne stanowiska menedżera portfela?

Zadania menedżera portfela różnią się i obejmują wiele funkcji, a te obejmują czynności, które koncentrują się na zarządzaniu portfelami szeregu aktywów. Mogą one należeć do różnych klas aktywów, takich jak akcje, obligacje, towary, nieruchomości, private equity i wiele innych. Zarządzający portfelem zazwyczaj podejmuje decyzje inwestycyjne dla osób fizycznych i/lub klientów instytucjonalnych, takich jak fundusze emerytalne, fundacje, korporacje, organizacje charytatywne i inne. Często menedżer specjalizuje się w jednej klasie aktywów, ale zwykle musi przestrzegać polityki inwestycyjnej i wytycznych klienta lub pracodawcy.

Banki komercyjne, banki inwestycyjne, firmy ubezpieczeniowe i inne tego typu podmioty są zwykłymi reklamodawcami miejsc pracy menedżera portfela. Te stanowiska mogą pełnić różne role, takie jak starszy menedżer portfela lub asystent menedżera. W większych firmach stanowiska wyższego szczebla zarządzającego portfelem mogą mieć tytuły takie jak dyrektor ds. inwestycji. Kandydaci na te role będą mieli różne poziomy umiejętności, kwalifikacji i doświadczenia. Zestaw umiejętności będzie obejmować przede wszystkim silne umiejętności numeryczne i analityczne, dogłębną znajomość rynków finansowych, doskonałe umiejętności komunikacyjne i interpersonalne, wydajną pracę zespołową lub przywództwo zespołowe z umiejętnością samodzielnej pracy i nie tylko.

Wraz z tymi umiejętnościami, opis stanowiska menedżera portfela będzie zwykle wymagał idealnego kandydata, który ma stopień licencjata, najlepiej w takich dyscyplinach, jak finanse, ekonomia, zarządzanie biznesem i inne podobne lub uzupełniające się dziedziny. Szczególnie poszukiwani są kandydaci z tytułami magistra, a nawet doktora w tych dyscyplinach. Licencjonowane kwalifikacje Chartered Financial Analyst (CFA) są również bardzo preferowane przez firmy lub osoby, które chcą zatrudnić menedżera portfela. Aby móc studiować w celu uzyskania kwalifikacji CFA, osoba zwykle musi posiadać co najmniej stopień licencjata.

Praca menedżera portfela związana z utrzymaniem koszyka towarów jest czasami skierowana do doradców ds. handlu towarami (CTA). CTA specjalizują się w handlu towarami na rynku terminowym, co może być odpowiednim narzędziem dla niektórych klientów. Praca menedżera portfela private equity może wiązać się z wieloma spersonalizowanymi transakcjami, które obejmują osobiste kontakty z ludźmi. Dzieje się tak, ponieważ przy tych stanowiskach menedżer może być odpowiedzialny za przejmowanie całych firm, ich restrukturyzację, a nawet angażowanie się w wiele praktycznych działań przejmowanych firm.

Kwalifikacje te są zwykle koniecznością, aby osoba była brana pod uwagę na wielu stanowiskach menedżera portfela. Dzieje się tak, ponieważ wiele firm zatrudniających uważa, że ​​posiadanie dobrych wyników w nauce jest pożądaną cechą. Ponadto uważa się, że wykształcenie wyższe najprawdopodobniej zapewni, że kandydat będzie miał silną wiedzę na temat systemu finansowego, wielu teorii alokacji aktywów, teorii i modeli portfela oraz innych rzeczy, które są kluczowe dla tego biznesu.

Ponadto na przykład stanowiska asystenta menedżera portfela mogą wymagać od kandydata wykonywania obowiązków, takich jak analiza perspektyw inwestycyjnych i raportowanie do starszego menedżera portfela. Asystent może być również odpowiedzialny za dokonywanie szeregu transakcji, takich jak składanie zleceń handlowych. Czasami zarządzający portfelem oceni wszystkie istotne informacje przed podjęciem decyzji inwestycyjnej. Istnieje również wyspecjalizowany trader, który wykonuje zlecenia określone przez zarządzającego portfelem.

Ponadto istnieją stanowiska zarządzające portfelem akcji, które koncentrują się głównie na inwestowaniu w akcje i innych działaniach związanych z wyceną i obrotem akcjami. Zadania związane z stanowiskami menedżera portfela o stałym dochodzie są dedykowane dla klas aktywów o stałej, regularnej stopie procentowej, takich jak niektóre rodzaje obligacji. Zarówno stanowiska zarządzające portfelem akcji, jak i obligacji zwykle wymagają osób, które są doświadczonymi analitykami bezpieczeństwa. Co więcej, kariera menedżera portfela może być bardzo satysfakcjonująca dla ludzi, którzy są produktywni i niezawodni oraz którzy konsekwentnie osiągają dobre wyniki. Ponadto można zacząć od poziomu podstawowego i w zależności od osobistych zapałów i ambicji, może wspinać się po drabinie do sukcesu.