Jakie są różne stanowiska dyrektora sprzedaży?

Stanowiska dyrektora sprzedaży są zwykle dostępne w każdej firmie lub firmie, która sprzedaje produkt lub usługę i jest wystarczająco duża, aby mieć niezależny dział sprzedaży. Stanowiska dyrektora sprzedaży są czasami określane jako stanowiska kierownika sprzedaży lub dyrektora marketingu, chociaż istnieją między nimi ogólnie przyjęte różnice. Liczba opisów stanowisk dyrektora sprzedaży jest tak duża, jak liczba towarów i usług sprzedawanych na wolnym rynku, a tylko analiza otwartych opisów stanowisk dyrektora sprzedaży dostarczy szczegółowych informacji na temat konkretnej pracy.

Różnice między stanowiskami dyrektora ds. sprzedaży i marketingu dotyczą zasadniczo zakresu i funkcji. Dyrektor marketingu odpowiada najczęściej za takie funkcje, jak tworzenie lub organizowanie akcji promocyjnych, branding firmy oraz przygotowywanie materiałów promocyjnych, takich jak broszury, reklamy w mediach i mailingi. Dyrektorzy sprzedaży są najczęściej odpowiedzialni za bezpośrednie zarządzanie siłami sprzedaży, obowiązki, które mogą obejmować również planowanie strategii sprzedaży, ustalanie terytorialnych kwot sprzedaży, szkolenie sił sprzedaży oraz śledzenie trendów sprzedaży.

Tytuł kierownika sprzedaży ogólnie odnosi się do przełożonego wewnętrznego personelu sprzedaży, jak w sklepie detalicznym lub biurze telemarketingu, natomiast tytuł dyrektora sprzedaży implikuje szerszy zakres. Regionalny dyrektor sprzedaży może zarządzać siłami sprzedaży obejmującymi wiele stanów. Dyrektor wykonawczy ds. sprzedaży mógłby być odpowiedzialny za wszystkie aspekty sprzedaży w więcej niż jednym kraju.

W sprzedaży produktów kierownicy sprzedaży mogą być najczęściej zaangażowani w sprzedaż detaliczną, podczas gdy stanowiska dyrektorów sprzedaży skupiają się na ogół na rynku produktów hurtowych. Sprzedaż hurtowa produktów zazwyczaj obejmuje przypisane terytoria sprzedaży. Nie jest niczym niezwykłym, że dyrektor sprzedaży obsługuje niektóre konta na wyznaczonym terytorium, jednocześnie zarządzając siłami sprzedaży w pozostałej części terytorium.

W sprzedaży wartości niematerialnych, takich jak ubezpieczenia czy reklama, stanowiska dyrektora sprzedaży są nieco inne. W tych branżach terytoria nie są typowe i oczekuje się, że pracownicy sprzedaży będą odkrywać i rozwijać konta, jednocześnie świadcząc usługi dla wszelkich istniejących kont, do których są przypisani. Dyrektor sprzedaży w branży usługowej lub niematerialnej, często obsługując „domowe konta”, ważnych klientów o długim stażu, poświęci więcej czasu na szkolenie nowych kierowników ds. klientów, monitorowanie wyników sprzedaży i wynagrodzeń oraz wspieranie pracowników sprzedaży niż dyrektor sprzedaży produktów hurtowych .

Rzeczywistość stanowisk dyrektora sprzedaży bardziej zależy od wielkości firmy niż od produktu lub usługi. Poza różnicami między sprzedażą usług i produktów konsumpcyjnych oraz poza różnicami między kierownikiem sprzedaży a dyrektorem sprzedaży, różnorodność stanowisk dyrektora sprzedaży jest tak duża, jak różnorodność produktów i usług, które są kupowane i sprzedawane. Niezależnie od różnic, stanowiska dyrektora sprzedaży obejmują zarządzanie siłami sprzedaży, pracę z limitami lub terytoriami oraz generowanie przychodów na rozwój firmy.